Świat bez raka. Opowieść o witaminie B17, Autor: G. Edward Griffin
Autor przedstawia dowody świadczące o tym, iż rak jest chorobą wynikającą głównie z braku w diecie ludzi współczesnych podstawowego składnika pokarmowego, podobnie jak w przypadku szkorbutu czy pelagry. Tym składnikiem jest witamina B17. W formie oczyszczonej B17, stosowanej w terapii raka znana jest pod nazwą letril (Laetrile).
Medycyna ortodoksyjna nie uznaje powyższej teorii nt. przyczyny raka. Urząd ds. Żywności i Leków, Amerykański Związek Medyczny oraz Amerykańskie Stowarzyszenie Raka okrzyknęły ją wręcz oszustwem i szarlatanerią. Niemniej wydaje się, iż przedstawiane w tej książce fakty stanowią rozwiązanie tajemnicy, którą jest rak, przynajmniej w pewnym zakresie.
Dlaczego lekarze nie zalecają letrilu?
Autor niniejszej książki uważa, że odpowiedzi na to pytanie należy szukać nie w nauce, lecz w polityce uprawianej przez środowiska medyczne. Wojna z letrilem ma swoje źródło w nieznanych szerzej ekonomicznych dążeniach ludzi rządzących lekarskim establishmentem. W rzeczywistości okazuje się, że polityka stojąca za terapią raka jest bardziej złożona niż sama o nim nauka.
Książka “Świat bez raka” zawiera dowody potwierdzające pewną szczególną teorię o raku: teorię mówiącą, że jest on chorobą spowodowaną niedoborem letrilu w diecie. W myśl tej tezy zewnętrzną jego przyczyną nie są bakterie, wirusy czy też nieznane toksyny. Powoduje go przede wszystkim brak określonej substancji w diecie człowieka współczesnego. Jeżeli owa teoria jest prawdziwa, to leczenie raka oraz zapobieganie powinno być proste: trzeba wprowadzić ową substancję z powrotem do naszych posiłków — substancję nota bene tanią i łatwą do uzyskania.
Ta teoria jest wielce obiecująca: może dać nam świat bez raka — i to bardzo szybko, a nie „kiedyś, za jakiś (bliżej nieokreślony) czas”. Jednocześnie pozwoliłaby przeznaczyć wydawane obecnie na badania i leczenie raka miliardy dolarów na inne cele. Oznaczałoby to, rzecz jasna, że ponad milion dobrze opłacanych specjalistów zatrudnionych przy badaniach raka, jego leczeniu i pozyskiwaniu na to funduszy utraci pracę. Do tych właśnie ludzi zwróciliśmy się o fachową opinię na temat letrilu, podstawy dietetycznej terapii raka — i tu właśnie, drogi Czytelniku, sprawa robi się naprawdę interesująca.
Nie powinno raczej dziwić, że owi eksperci odrzucili teorię niedoboru pokarmowego jako powodu raka. Nie byli nią zainteresowani i nic ciekawego w niej nie znaleźli. Dlaczego?
Ano dlatego, że świat bez raka oznaczałby dla nich brak pracy, inaczej mówiąc — pozbawiłby ich środków do życia. Świat bez raka zniszczyłby również ich reputację, reputację ekspertów w dziedzinie leczenia raka. Pomyślmy tylko! Lek na raka, odnaleziony w nasionach owoców, a nie w laboratoriach naukowych, w dodatku odkryty przez ludzi pracujących bez finansowania ze strony państwa i mnóstwa budzących szacunek dyplomów naukowych na ścianach gabinetów!
Co to jest letril?
Laetrile jest częściowo syntetyczną formą naturalnej substancji amigdaliny. Amigdalina jest substancją roślinną występującą w surowych orzechach, gorzkich migdałach, a także moreli i nasionach wiśni. Rośliny takie jak fasola lima, koniczyna i sorgo również zawierają amigdalinę. Niektórzy nazywają letril witaminą B17, chociaż nie jest to witamina.
Letril jest stosowany jako środek przeciwnowotworowy od 1800 roku. Jest on stosowany samodzielnie lub jako część programu. Może to obejmować stosowanie określonej diety, suplementów witaminowych o wysokiej dawce i enzymów trzustkowych.
Gdy letril jest przetwarzany przez organizm, zmienia się na cyjanek. Cyjanek jest rodzajem trucizny, która uważa się, że zabija komórki nowotworowe. Nie ma wystarczających wiarygodnych dowodów naukowych, aby powiedzieć, że letril może leczyć raka. Czy można wierzyć tym, którzy z badań robią interes?
Ludzie, którzy spożywają letril wierzą, że jego spożywanie może przynieść pozytywne efekty:
- Poprawa ich zdrowia, poziomu energii i dobrego samopoczucia
- Detoksykacja i oczyszczenie organizmu
- Pomaga im żyć dłużej.
Jaka żywność zawiera amigdalinę?
Przyjmowanie letrilu w formie tabletek ma więcej skutków ubocznych niż jego wstrzyknięcie. Dzieje się tak dlatego, że nasz układ trawienny rozkłada letril i uwalnia cyjanek. Cyjanek jest rodzajem trucizny. Pokarmy zawierające amigdalinę:
- Migdały surowe
- Marchew
- Seler
- Morele
- Brzoskwinie
- Kiełki fasoli
- Czarne jagody
- Jagody
- Żurawiny
- Szpinak
- Śliwki
- Maliny
- Kiełki fasoli – mung, lima, masło i inne rośliny strączkowe
- Orzechy
- Nasiona lnu
- Wysokie dawki witaminy C
- Pokruszone pestki owoców.
Czy dlatego zorganizowana, tradycyjna medycyna Zachodu twierdzi, że: letril to oszustwo, szarlataństwo, a leczenie raka letrilem jest terapią, której skuteczności „nie udowodniono”?
Książkę możesz kupić w wielu dobrych księgarniach. Obecnie jest trudno dostępna, została wykupiona. Jednak możesz pobrać za darmo wersję anglojęzyczną w serwisie archive.org i przetłumaczyć sobie translatorem (formaty PDF, TXT):
World Without Cancer The Story Of Vitamin B 17 – by G. Edward Griffin
Lub w serwisie Scribd:
World Without Cancer The Story Of Vitamin B 17 – by G. Edward Griffin