zanieczyszczenia-wody-pitnej
Zdrowa żywność

Co jest w Twojej wodzie?

Czy wiesz jaką wodę pijesz z wodociągów miejskich lub wiejskich?
Czy wiesz, że woda może być mocno zanieczyszczona?
Skąd Twoja wiara w to, że instytucje powołane do tego aby kontrolowały czystość wody wypełniają swoje obowiązki prawidłowo?
Czy kiedykolwiek osobiście testowałeś jakość dostarczanej wody?

Poniżej wywiad z człowiekiem, który postanowił samodzielnie sprawdzać jakość wody i żywności.

Czy masz pewność, że woda pitna w restauracji, w urzędzie lub szpitalu jest czysta?

Metale ciężkie, które może zawierać woda pitna w wodociągach:

  1. Aluminium: Stanowi duże zagrożenie dla zdrowia pacjentów dializowanych.
  2. Arsen: Uszkadza układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, może powodować problemy skórne,  działa jako czynnik zaburzający gospodarkę hormonalną i może prowadzić do raka płuc, nerek, pęcherza moczowego i raka skóry.
  3. Bar: Osłabienie mięśni, trudności w oddychaniu, zmiany rytmu serca, obrzęk mózgu i uszkodzenie mózgu, śledziony i nerek.
  4. Kadm: Uszkodzenie nerek, kości, krwi i wątroby, a także nudności, wymioty, niewydolność nerek, skurcze mięśni i biegunka.
  5. Chloramina: Może prowadzić do niedokrwistości hemolitycznej.
  6. Chrom: Krwawienia z żołądka i jelit, biegunka, uszkodzenie nerek i wątroby.
  7. Miedź: Anemia, biegunka, bóle brzucha, bóle mięśni, niewydolność nerek i zatrucie wątroby.
  8. Fluor: Przebarwienia zębów u dzieci w wieku poniżej 9 lat.
  9. Ołów: Uszkodzenie układu nerwowego, czerwonych krwinek, nerek, mózgu i szpiku kostnego. Powoduje zmniejszony wzrost u dzieci, a także obniża inteligencję.
  10. Rtęć: Uszkodzenie mózgu, nerek i rozwój płodu.
  11. Azotany/azotyny: Powodują zespół niebieskiego dziecka.
  12. Nadchloran: Zaburzenia rozwoju i uczenia się u dzieci.
  13. Rad: Większe ryzyko zachorowania na raka.
  14. Selen: Zmęczenie i uszkodzenie obwodowego układu nerwowego.
  15. Uran: Zwiększa ryzyko rozwoju raka.

Prócz powyższych zanieczyszczeń woda pitna może zawierać zanieczyszczenia chemiczne i mikrobiologiczne.

NIK kontroluje spółki wodne w całej Polsce, oto co pisze w swoich raportach pokontrolnych:

Żadna ze skontrolowanych gmin nie była przygotowana na zaopatrywanie mieszkańców w wodę w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowych. W samorządach nie identyfikowano aktualnych potrzebnie planowano kompleksowych działań na wypadek wystąpienia takich zdarzeń. Nie zabezpieczono również dostaw wody na taką okoliczność.

Nadzór nad jakością tej wody sprawują z kolei organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Skontrolowano 30 jednostek, w tym 12 przedsiębiorstw wodociągowych, 12 urzędów gmin i sześć powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

Ochronie jakości wód służy ustanawianie stref ochronnych ujęć wód, na terenie których obowiązują zakazy, nakazy i ograniczenia w zakresie użytkowania gruntów oraz korzystania z wód. Strefa ochronna dzieli się na teren ochrony bezpośredniej (teren tuż przy ujęciu wody) i teren ochrony pośredniej (dotyczy większego obszaru, na którym należy eliminować potencjalny niekorzystny wpływ działalności człowieka (przemysł, produkcja rolnicza) na jakość ujmowanych wód.

Tymczasem ponad 40 proc. kontrolowanych właścicieli ujęć wód nie wystąpiło o ustanowienie strefy ochronnej obejmującej teren ochrony pośredniej, pomimo przesłanek wskazujących na potrzebę ustanowienia takiego obszaru. W ten sposób nie eliminowano wysokiego ryzyka niekorzystnego wpływu zanieczyszczeń na warstwy wodonośne i pogorszenia się jakości ujmowanych wód. Także ponad 50 proc. właścicieli ujęć wód nie wystąpiło o ustanowienie strefy ochronnej obejmującej wyłącznie teren ochrony bezpośredniej. Tłumaczyli się oni brakiem obowiązku prawnego w tym zakresie.

Więcej w artykule NIK, Nik zwraca uwagę na problem szamb, które często nie są opróżniane w prawidłowy sposób. Nie zwraca uwagi na powszechny problem związany z korzystaniem z Roundupu i Glifosatu. Glifosat pobierany jest przez zielone części roślin (liście, zielone pędy), a następnie przemieszcza się po całej roślinie, dociera do jej części podziemnych (korzenie, rozłogi) i powoduje ich zamieranie. Powoduje skażenie wody pitnej, opadów i powietrza, nie tylko w rejonach rolniczych ale i miejskich, gdzie jest stosowany do opryskiwania skwerów.

Powszechne stosowanie herbicydów, pestycydów i wszelkiego rodzaju trujących chemikaliów na powierzchni naszej Ziemi jest tłumaczone jako próby zwalczania „szkodników” chwastów i owadów jest tylko kolejnym wyrazem głębokiego oderwania od wszelkich zasad etyki i moralności ale i dążeniem do samobójstwa.

Zanieczyszczenia wód sprawiają, że ludzie zaczynają chorować i poszukiwać pomocy w leczeniu skutków.  Z kolei profilaktyka pomaga uniknąć chorób. To powód dla którego warto zainteresować się jakością wody, która jest dostarczana do mieszkań i domów. To dobry powód aby zwracać uwagę na to, jaką wodę kupujemy.

Niestety, mimo tych wysiłków zawsze istnieje duża szansa, że spożyjemy zanieczyszczoną wodę lub napoje i w ten sposób zatrujemy swój organizm różnymi toksynami i metalami ciężkimi. Dlatego, jeśli dbamy o swoje zdrowie – powinniśmy regularnie detoksykować swoje ciało.

Jednorazowa detoksykacja ciała jest skuteczna do czasu, dopóki ponownie nie zatrujemy swojego organizmu, co jest wysoce prawdopodobne. Dlatego należy traktować detoksykację ciała jako proces ciągły, regularnie ponawiany. Lub przenieść się w miejsce, gdzie woda i żywność nie są skażone.

Similar Posts