Imbir jest środkiem nr 1 przyspieszającym metabolizm.
Codzienne spożywanie tego napoju może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, wzmocnić układ odpornościowy i poprawić trawienie.
1. Oto jak prawidłowo go przyjmować, aby uniknąć skutków ubocznych.
Imbir zawiera dwa kluczowe związki:
– Gingerol,
– Shogaol.
W jaki sposób pomagają one jelitom? Poprzez zmniejszenie stanu zapalnego przewodu pokarmowego:
Utrata masy ciała.
Imbir przyspiesza metabolizm dzięki swoim właściwościom termogenicznym poprzez:
– Zwiększa spalanie kalorii,
-Sprawia, że czujesz się syty.
A sposób jego spożywania jest tak prosty, że będziesz się śmiać….
https://x.com/Prince_Fynnz/status/
Imbir jest zbyt ostry dla wielu osób. Na szczęście znalazłem najprostszy przepis, który sprawi, że będzie pyszny w mniej niż 5 minut (każdy może to zrobić):
2. Potencjalne zapobieganie nowotworom.
Badania pokazują, że imbir może pomóc zmniejszyć wzrost niektórych komórek nowotworowych, zwłaszcza raka jelita grubego i płuc. Posłuchaj, co dr Shintani mówi o imbirze (będziesz w szoku):
3. Wspiera układ odpornościowy.
Imbir jest pełen niezbędnych witamin i minerałów, w tym:
– Żelazo,
– Magnez,
– Witaminy B6,
-i C – Cynk.
Nic dziwnego, że jest to jeden z najsilniejszych superfoods….
4. Reguluje poziom cukru we krwi.
Imbir może znacznie obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo. W badaniu z udziałem pacjentów z cukrzycą zmniejszył on – poziom glukozy we krwi na czczo – poziom hemoglobiny A1c (HbA1c) (marker długoterminowej kontroli poziomu cukru we krwi).
Zanim przejdziemy do tego, jak go używać, istnieją pewne sytuacje, w których należy unikać spożywania imbiru. Najlepszym rozwiązaniem jest skonsultowanie się z lekarzem. Na szczęście Eric Berg przeanalizował, na co należy zwrócić uwagę przed spożyciem imbiru. Zwróć na to szczególną uwagę.
Te 3 metody są najbardziej popularne:
– Herbata imbirowa
– Spożywanie na surowo
– Suplementy.
Każda metoda ma swoje unikalne korzyści….
1. Herbata imbirowa Korzyści:
– Przyspiesza metabolizm,
– Wzmacnia układ odpornościowy,
– Łagodzi nudności.
Oto pełny przepis:
2. Spożywanie surowego imbiru.
Może to być trudne, ale zdecydowanie warto. Spożywanie surowego imbiru przed treningiem wpływa korzystnie na ciało 🙂
3. Suplementy.
Eksperci zalecają dzienne spożycie 3-4 gramów dla ogólnej poprawy zdrowia. Jak zawsze, najlepiej najpierw skonsultować się z lekarzem.
Herbata imbirowa.
Kardamon w proszku – ½ łyżeczki,
Nasiona kopru włoskiego – ½ łyżeczki,
Imbir [świeży] – ½ cala lub imbir w proszku 1/4 łyżeczki
Woda – 1 szklanka,
Plasterki cytryny – 3-4 (opcjonalnie); mogą nadać potrawie goryczkę.
Krok 1. Rozgnieć imbir w moździerzu lub posiekaj.
Krok 2. Zmiel kardamon i koper włoski w moździerzu lub młynku do kawy, możesz też wykorzystać już zmielone składniki.
Krok 3. Umieścić w filiżance.
Krok 4. Zalej składniki wrzącą wodą i przykryj na trzy minuty.
Krok 5. Odcedź i podawaj. LUB możesz przygotować mieszankę ze wszystkich składników, dodać do niej gorącą wodę i wypić Imbir zawiera związki takie jak gingerol i shogaol, znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które mogą zwiększać wrażliwość na insulinę. Jego przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny i stan zapalny, powszechne w insulinooporności.
Oferuje tak wiele korzyści, a jednak większość ludzi go pomija. Czy spożywasz imbir codziennie? Jeśli tak, czy masz jakieś wskazówki lub doświadczenia, którymi możesz się podzielić?
Autor: Prince Fynn
*** Oświadczenie ***
Nie biorę odpowiedzialności za skutki zastosowania czynności, opisanych powyżej.
Nie jestem lekarzem, jeśli potrzebujesz porady medycznej to udaj się do specjalisty.